15 Ağustos 2020 Cumartesi


 KARARTMA GECELERİ 

İkincidünya savaşı yılları, bir yanda dünya Hitler faşizmi ile karşı karşıya, ekmek,şeker karne ile alınabiliyor,baskınlara karşı geceleri karartma söz konusu,Mustafa Ural, öğretmen,şair,şiir kitabı toplatılan bir aydın,aranmakta,hasta,sağlığı nedeni.ile yakalanmamaya çalışır ve dostları ile.ailesi arasında saklanarak geçen, kaçak bir dönem yaşar.
Daha önce hayat hikayesini oğlundan dinlemiştim, kendi hayat hikayesi olduğunu düşündüm.Filmi de çekilmiş.Rıfat Ilgaz 1947 yılında öğretmenlikten çıkarılır ve öykü,roman,şiir,tiyatro oyunu ve köşe yazıları ile hayatını devam.ettirir.Hayat hikayesi beni çok etkiledi.Kitaplarını okumak ve çevremdekilere de okutmak istiyorum.Vefatı Sivas Madımak Oteli katliamından kısa bir süre sonra ,dostlarının acısına dayanamamış. "Artık yaşamla ölümün anlamı kalmadı"dediğini söylemişti oğlu.Aydın Bey. Babasının kitaplarını basmak üzere Çınar yayınevini kurmuş.
ALINTI
"Seni tek başına yetiştirmedik,
Gül yetiştirir gibi.saksıda
Bir limonlukta büyütmedik seni
Kırağı çalmaz diye acı patlıcanı
Salıverdik sokağa"
"Hem halkın acınacak nesi var ki, hele emeğiyle uygarlıklar kurmuş halka acınır mı hiç?Uyansın da kendi sırtından gökdelenler kuranlardan alsın hakkını"

Hiç yorum yok: